miercuri, 22 februarie 2012

Ghid Origami pentru începători


Foto: www.poveste.jocurilemele.ro

1. Folosiți pentru început hârtii de dimensiuni mai mari și de culoare albă, apoi treptat micșorați dimensiunea hârtiei și investiți în hârtie colorată. Primul lucru, deoarece vă va fi mai ușor să învățați modelul, iar al doilea, deoarece la început e nevoie de exercițiu, ceea ce implică un consum mare de foi.
2. Aveți grijă ca foile folosite să fie pătrate perfecte. Același lucru e valabil și dacă veți lucra pe formă de dreptunghi, hexagon sau pentagon.
3. Începeţi cu modele simple pentru a vă obișnui cu tehnica, apoi abordați modele mai complicate.
4. Faceți îndoituri foarte exacte, respectând pe parcursul realizării modelului liniile deja existente.
5. Faceţi îndoituri ferme, apăsați bine cu degetele hârtia, în final modelul va fi bine evidențiat și va arăta frumos.
6. Pentru aceasta, folosiți-vă de un suport tare, cum ar fi o masă sau o suprafață de lemn. În timp, încercați să dobândiți același rezultat facând modelul în aer, fără un suport.
7. Cumpărați-vă o carte de origami. Vă va familiariza cu limbajul specific, cu formele de bază și modelele cele mai cunoscute.
8. Folosiți, pe lângă suportul vizual și pe cel video – vă va fi mai ușor să urmați un model dacă vedeți realizarea lui animată. Căutați resurse pe internet – site-uri dedicate, bloguri şi videoclipuri.
9. Urmăriți cu atenție pașii din diagrame, nu săriți pași și respectați-le ordinea, îndoiți exact așa cum arată diagrama, un pas greșit sau  nefăcut strică rezultatul final.
10. Exersați. Trebuie să știți că un model nu iese uneori din prima. Exersați până ce puteți reface modelul din memorie corect.
11. Aveți răbdare la început, aceasta vă va aduce reușita și, pe parcurs, exactitatea.
12. Fiindcă este vorba de hârtie, este important ca mâinile și suprafata de lucru să fie perfect curate.
13. Folosiți hârtie de calitate, pentru că asta se va vedea la sfarșit! Si nu uitați, cu o hârtie prea subțire veţi face un model fragil, iar cu una foarte groasă veţi obține îndoituri superficiale.
14. Împărtășiți unui prieten acest hobby și lucrați împreună, unde-s doi puterea crește și rezultatele sunt pe măsură.
15. Distraţi-vă făcând origami și surprindeți-vă apropiații cu mici cadouri făcute de voi prin această tehnică.

joi, 16 februarie 2012

Prescolari, in sprijinul sinistratilor din sudul Moldovei

Cornelia Munteanu, directorul Gradinitei nr. 23
Parintii si cadrele didactice de la Gradinita nr.23 Botosani au hotarat sa ajute sinistratii din sudul Moldovei. Timp de două zile, ei au strâng alimente ce constau in ulei, zahar, făina, orez, paste fainoase şi dulciuri, ce au fost predate la Casa Armatei.
“Este de admirat gestul parintilor, dat fiind faptul ca majoritatea dintre ei sunt someri sau cu o situatie materiala modesta. Prichindeii au primit o lectie frumoasa de viata, invatand ce inseamna sa fii altruist“, a declarat directorul Grădiniţei 23, Cornelia Munteanu.
Text si foto: www.botosaninews.ro

sâmbătă, 4 februarie 2012

Joaca de-a oraşul


Foto: http://lanistorica.blogspot.com/ 

Cum îţi petreci sâmbăta şi duminica pe  vremea aceasta geroasă? E întrebarea de pe http://lanistorica.blogspot.com/ Tot acolo e şi răspunsul: Vino "La Nistorică" să construim împreună un oraş în care să ne jucăm. Alege cine vrei să fii,ce meserie vrei să ai sau unde vrei să lucrezi şi vino să ne jucăm. Ce avem într-un oraş? Spital, magazin, salon de întreţinere, bancă, piaţă, restaurant, poliţie,şcoală, teatru...şi ce mai ştii tu că e necesar. Iar în toate aceste locuri lucrează oameni, adică tu care eşti copil. De câte ori ai răspuns la întrebarea "ce vrei să te faci când vei fi mare?" ...Eiii, acum poţi să te joci de-a profesia pe care ţi-ai ales-o. Două ore de joacă pentru copii de toate vârstele. Tariful este12 lei/copil.

vineri, 3 februarie 2012

Concurs naţional la Dorohoi, la a II-a ediţie

Clubul Copiilor Dorohoi, Palatul Copiilor Botoşani – Filiala Darabani şi Grădiniţa „Ştefan cel Mare şi Sfânt” Dorohoi, în parteneriat cu I.S.J. Botoşani şi alte instituţii din judeţ, organizează Concursul Naţional “Mesaj de prietenie”, ediţia a II-a.
Concursul se adresează preşcolarilor şi elevilor din clasele I-VIII şi cuprinde următoarele secţiuni:
•    Creaţii grafice pe calculator:
I.    Secţiunea FELICITĂRI PE CALCULATOR
•    Lucrări practice – fantezii:
II.    Secţiunea FELICITĂRI
III.    Secţiunea JUCĂRII ŞI OBIECTE DIN MATERIALE RECICLABILE
•    Pictură – Desen:
IV.    Secţiunea DESEN (secţiune la care pot participa doar preşcolarii)
V.    Secţiunea PICTURĂ (pentru toate categoriile de vârstă)
Termenul limită de expediere a lucrărilor este 16 martie 2012 (data poştei).
În acest an şcolar, lucrările participante vor fi dăruite persoanelor cu nevoi speciale (copii şi persoane vârstnice) instituţionalizate în municipiul Dorohoi şi în zonele învecinate.
Taxa de participare este de 1 leu pentru fiecare lucrare participantă în concurs, reprezentând cheltuieli pentru tipărirea diplomelor. Coletul/plicul cu lucrările elevilor va conţine: taxa de participare, fişa de înscriere, acordul de parteneriat – Anexa 2 (facultativ) şi un plic A4 autoadresat (timbrat în valoare de 3 lei), în care, ulterior, vor fi trimise diplomele şi adeverinţele.
Regulamentul competiţiei, pe http://www.didactic.ro/stiri/concurs-national-mesaj-de-prietenie-editia-a-iia-dorohoi

joi, 2 februarie 2012

Cel mai fidel spectator va fi premiat la Teatrul “Vasilache”

http://botosani.deviantart.com
Concursul este organizat de Teatrul pentru Copii şi Tineret “Vasilache”  în parteneriat cu Inspectoratul  Școlar  Județean Botoşani şi se va desfăşura la sediul  Teatrului „Vasilache”, în zilele de duminică, 05 -12 - 19 februarie 2012, orele  11,00 și 12,30.
Vor intra în competiţie copiii cu vârsta  între 3-14 ani care vizionează spectacolele: „AVENTURILE LUI CHIŢ” (05.02.2012); „MOTANUL ÎNCĂLŢAT” (12.02.2012) şi „DĂNILĂ  PREPELEAC” (19.02.2012).  
Pe  o coală obișnuita de hârtie (tip A4), cei mici au de realizat  un desen (creion, culori, carioca) sau o pictură originală, care să ilustreze o secvenţă reprezentativă din fiecare spectacol în parte. Cele 3 (trei) desene, împreună cu biletele de spectacol pentru fiecare duminică în parte (datate la casierie) vor fi introduse într-un plic scris cu numele, prenumele, vârsta copilului cât şi numele educatorului şi unitatea de învăţământ din care face parte copilul. Nu sunt admise copii după cărţi pentru colorat,internet,etc. sau cele realizate cu ajutorul familiei !!! Plicul se predă  la biroul marketing, duminică, 26.02.201.                                                                                   
Jurizarea  va fi făcută de către un complet desemnat de partenerii organizatori, pe categorii de vârstă:         3-6 ani; 6-10 ani; 10-14 ani. Premierea va avea loc duminică, 04 martie 2012, orele 11,00  la spectacolul „Poveste cu Scufiţa Roşie”. Premiile vor consta în dulciuri, cărţi, invitaţii cu rezervare de locuri la spectacole precum şi adrese de evidenţiere ale participanţilor către unităţile de învăţământ .