duminică, 8 aprilie 2012

“Tradiţii si obiceiuri de Paşte” la Muzeul Judeţean Botoşani

Proiectul  “Tradiţii  si obiceiuri  de  Paşte”, coordonat de cadrele didactice Mariana Mitrofan si Ortansa Iordache, a fost iniţiat de Gradinita Nr. 11 Botoşani in parteneriat cu Muzeul  judeţean Botoşani si Gradiniţele nr. 16, 24, 25, Girotondo şi Gradiniţa Tudora. Manifestarea , din data de 4 aprilie 2012, aflată la a şasea ediţie a reunit doua evenimente: Concursul  “Tradiţii si obiceiuri de Paşte” şi  Expoziţia ,,Sarbatoarea Invierii”. Un real sprijin a fost acordat de Muzeul Judeţean Botoşani, prin  gazduirea  expozitiei.

Punctul de pornire în desfăşurarea proiectului l-a constituit  curiozitatea copiilor  de a afla ce sărbătorim  de Paşti: ,, de ce înroşim ouă?”; “de ce vine iepuraşul?”; ,,de ce mergem noaptea de Înviere la biserică şi venim cu lumânările aprinse?”.

Copiii iubesc această sărbătoare nu pentru latura ei religioasă, ci pentru partea laică – venirea iepuraşului cu cadouri.
Implicarea copiilor în derularea acestui proiect a condus la conştientizarea faptului că tradiţiile trebuie păstrate  aşa cum au fost moştenite şi transmise mai departe.
Când copilul este pus în contact direct cu tradiţiile străbune i se formează deprinderea de a fi responsabil şi util, responsabilitate păstrată de-a lungul vieţii.
De asemenea, copiii sunt puşi în situaţii practice în care sunt determinaţi  să experimenteze deprinderi şi capacităţi noi şi să le consolideze pe cele deja dobândite.
Participarea la proiect i-a incantat pe copii, pentru ei fiind o reala placere sa realizeze lucrari utilizand diferite tehnici de lucru, dar si sa decoreze oua de Paste, toate fiind expuse la Muzeul Judetean.

Educatoarele implicate: Mariana Mitrofan, Ortansa Iordache, Liliana Hoancia, Oborocianu Eugenia şi Apetrei Lidia au fost cele care au sprijinit si susţinut copiii in acţiunea derulata, transmiţandu-le  totodata  dorinţa de cunoapştere şi pastrare a tradiţiilor şi obiceiurilor creştine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu