joi, 15 decembrie 2011

Generozitatea şi ospitalitatea, la ele acasă în lumea celor mici

”Sunt copii buni…” îmi spune doamna învățătoare Loredana Ciubotariu, cu lacrimi în ochi, după ce mi-a povestit despre acțiunea desfășurată împreună cu elevii, la începutul lui decembrie: departe de a dispune, la rândul lor, măcar de strictul necesar, au oferit unor bătrâni câteva alimente. Apoi a venit Moș Nicolae, cu ce a reușit și el, prea puțin pentru niște copii încă mici, dar cu o inimă atât de mare.
A fost doar punctul de pornire, motivația acțiunii desfășurate în 15 decembrie, în cadrul parteneriatului educațional ”Învăț să dăruiesc!”, încheiat între Grădinița Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Sfântul Gheorghe” Botoșani și Școala cu clasele I-VIII Coșula.Preșcolarii grupei pregătitoare ”Năzdrăvanii” au renunțat la o parte dintre jucăriile lor de acasă – e adevărat, cu un oarecare regret în unele cazuri…– pentru a le oferi personal copiilor mai puțin norocoși despre care le povestisem. Iar pentru că părinții știau cel mai bine ce și-ar mai putea dori destinatarii pachetelor, au adăugat dulciuri și portocale, precum și banii necesari pentru transportul preșcolarilor până la școala din Coșula. 

Orice urmă de regret a dispărut, însă, odată cu întâlnirea celor două grupuri: 24 de școlari de clasa a IV-a și 13 copii de grădiniță s-au analizat reciproc cu multă curiozitate, și-au zâmbit, s-au așezat în bănci împreună, iar copiii mei au început să mă întrebe ”Unde e mașinuța pe care am adus-o eu?”, ”Doamna, pot să-i dau ei păpușa mea?” 
Știu că scopul nostru a fost atins: preșcolarii au învățat că ”a dărui” nu înseamnă renunțare, ci câștig sufletesc și bucurie. Cât despre elevii clasei a IV-a, aceștia ne-au așteptat cu prăjituri și ciocolată, pentru că ”avem musafiri și nu putem să ne facem de râs…”. Nu am îndrăznit să întreb cu ce le-au cumpărat, sau la ce au renunțat ca să ne poată primi pe noi ”cum se cuvine”. Ne-au vorbit ei, în schimb, despre planurile de viitor, despre facultate, despre mașinile pe care le vor conduce. Copii visători, cu zâmbet larg și inimă mare, ne-au arătat că știu să dăruiască. Și că merită mai mult. (Profesor Simona Acsente, Grădinița Seminarului Teologic ”Sf. Gheorghe” Botoșani)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu